californie

Hearst Castle, CaliforniŽ


Hearst Castle ligt 400 kilometer van Los Angeles en/of San Francisco, en 70 kilometer van San Luis Obispo, de dichtsbijzijnde stad met een vliegveld
Hearst Castle was het paleisachtige landgoed van krantenmagnaat William Randolph Hearst. Het ligt in de buurt van San Simeon in Californië, op een heuvel met uitzicht op de stille oceaan. Sinds de 'Hearst Corporation' het landgoed heeft geschonken aan de staat Californië in 1957, is Hearst Castle een staatsmonument geopend voor publiek. Officieel noemde Hearst het landgoed 'La Cuesta Encantada' (de betoverde heuvel), maar doorgaans noemde hij het gewoon 'the ranch'.

Hearst Caslte is gebouwd op zo'n 16.000 hectare grond die William Randolph Hearst's vader gekocht had in 1865. De jonge Hearst was gek op het gebied en groeide er op. Hij campeerde er vaak en besteedde er zijn vrije tijd. Hij erfde de ranch, die inmiddels was uitgegroeid tot 100.000 hectare, van zijn moeder, Phoebe Apperson Hearst, na haar dood in 1919. De bouw begon datzelfde jaar en ging door tot 1947, toen hij niet meer kon wonen op het landgoed wegens gezondheidsredenen. Julia Morgan, architect uit San Francisco, ontwierp de meeste gebouwen. Hearst was een impulsieve knutselaar. Hij sloopte te pas en te onpas een cunsctructie om het vervolgens in een handomdraai weer op te bouwen, waardoor hij het landgoed in zijn leven nooit compleet afmaakte.

Het landgoed omvat een diversiteit van historisch architectonische stijlen die Hearst had gezien tijdens zijn reizen in Europa. Het hoofdgebouw bijvoorbeeld is gebouwd aan de hand van een 16de eeuwse spaanse kathedraal, terwijl de tempel bij het buitenzwembad is gebaseerd op oude romeinse ontwerpen. Hearst richte het landgoed in met vrachtwagens vol met kunst, antiekheden en zelfs hele plafons die hij gekocht had uit grote europese huizen. Hearst Castle was als een kleine stad met 56 slaapkamers, 61 badkamers, 19 zitkamers, 50 hectare tuinen, 1 binnen en 1 buitenzwembad, tennisbanen, een bioscoop, een vliegveld, en 's werelds grootste privé dierentuin. Zebra's en andere exotische dieren lopen er nog altijd rond. Morgan bedacht een op zwaartekracht gebaseerd waternetwerk, met behulp van een nabij gelegen berg. Bezienswaardigheid is 'the Neptune Pool' waar fantastische uitkijkpunten zijn op de bergen, de oceaan en het kasteel.


Uitnodigingen naar Hearst Castle waren zeer gewild tijdens de hoogtijdagen in de jaren 20 en 30. De Elite uit Hollywood en politieke grootheden bezochten het landgoed regelmatig door een vlucht te maken naar het vliegveld van het landgoed of door de privé trein van Hearst te nemen vanuit Los Angeles. Charlie Chaplin, Cary Grant, Charles Lindbergh, Joan Crawford, Calvin Coolidge, en Winston Churchill waren enkele van de gasten. De bioscoop op het landgoed toonde films uit Hearst's eigen filmstudio, 'Cosmopolitan Productions'. Hearst werd zo beroemd dat hij geparodeerd werd in Orson Welles's film 'Citizen Kane'.

Copyright 2009 Rondreis West Amerika.nl  Pretparken Hearst Castle, Californië, Reisgids door Rondreis West Amerika.nl