Hollywood, CaliforniŽ


Hollywood is een district in Los Angeles. Het is gesticht als een onafhankelijke stad in 1857. Verhalen dat de naam Hollywood komt van geïmporteerde Engelse hulststruiken (holly bushes) zijn onjuist: de naam komt van de vrouw van Harvey Henderson Wilcox, een vastgoedontwikkelaar. De echtgenote van Wilcox ontmoette op een treinreis een vrouw die haar huis had vernoemd naar een door Zwollenaren gestichte nederzetting 'Hollywood'. De naam sprak haar aan en dus gaf ze de ranch bij haar terugkeer eveneens die naam.

De stad werd in 1903 als een aparte wijk ingelijfd bij Los Angeles. In 1910 werd het een district van L.A. met een eigen watervoorziening. Een referendum om Hollywood af te scheiden van Los Angeles werd in november 2002 gehouden. Met een ruime meerderheid werd dit voorstel verworpen.

Als begrip wordt Hollywood ook gebruikt om te verwijzen naar de filmindustrie in en rond Hollywood. De eerste studio werd opgericht in 1911 door David Horsley van de Nestor Company. In datzelfde jaar vestigden zich er nog 15 onafhankelijke studio's. Filmproductiebedrijven verplaatsden naar Hollywood vanwege het goede weer en de langere (film)dagen. In de begindagen van de film was sterke kunstmatige verlichting nog niet mogelijk; de enige bron van licht die zorgde voor een voldoende belichting van de film was zonlicht. Tot dan toe was New York de hoofdstad van de filmproductie geweest.

hollywood sign

De Hollywood Sign is een karakteristiek punt in Hollywood Het bestaat uit grote witte letters die de naam van het gebied spellen. Deze letters zijn 15 meter hoog en werden in 1923 geplaatst. Oorspronkelijk waren ze bedoeld om reclame te maken voor land dat te koop was in Hollywood en stond er ook Hollywoodland. Jarenlang werden de letters, die oorspronkelijk maar voor anderhalf jaar geplaatst waren, niet onderhouden. In 1932 pleegde de actrice Peg Entwistle zelfmoord door van de letter "H" te springen. Sindsdien zijn bezoeken naar de Hollywood Sign niet meer mogelijk.

Vanaf 1949 heeft de Kamer van Koophandel van Hollywood het onderhoud van de letters overgenomen. In dat jaar deed de kamer het voorstel om de letters op te knappen en de laatste vier (LAND) te laten vervallen. Oorspronkelijk waren de letters ook verlicht. In 1978 werden de letters wederom op kosten van de Kamer van Koophandel gerepareerd waarbij donateurs een bedrag van $ 27.000 bijeenhaalden om kapotte letters te vervangen. De nieuwe versie werd op 14 november 1978 live gepresenteerd tijdens het 75-jarig bestaan van Hollywood tijdens een uitzending waar 60 miljoen mensen naar keken. In november 2005 werden de letters wederom opgeknapt.

Bezienswaardigheden in Hollywood

Charlie Chaplin Studios
charlie chaplin studios

The Charlie Chaplin Studio werd gebouwd door de beroemde komiek nadat hij zijn eerste contract had getekend als zelfstandig producent bij First National in 1917. Hij bouwde de studio naar engelse stijl in drie maanden tijd voor slechts $35,000. Het terrein lag net ten zuiden van het landhuis wat eigendom was van zijn broer Sydney Chaplin, de directeur van de Chaplin film company. Elke zelf geproduceerde film van Charlie Chaplin werd in deze studio gemaakt waaronder 'the classics The Kid' (1921), 'The Gold Rush' (1925), 'City Lights' (1931) en 'The Great Dictator' (1940). Zijn laatse film was 'Limelight' (1952). De voetafdrukken van Charlie Chaplin zijn nog altijd te zien in de betonnnen vloer van Sound Stage nr.3.

griffith park

Griffith Park
Griffith Park is een een groot park gelegen in de Santa Monica Mountains. Het beslaat een oppervlakte van 1700 hectare, waarme het 1 van de grootste stadsparken in noord Amerika is. Griffith Park is vijf keer zo groot als Central Park in New York. In het park vind je onder andere het 'Griffith Observatory' en de 'LA Zoo'.

Hollywood Heritage Museum
The Hollywood Heritage Museum' is een "Hollywood Studio Museum". Het museum toont fotoimpressies uit de tijd van de stomme film alsmede props, historische documenten en aanverwante zeken. Verder zijn er oude foto's en ansichtkaarten te zien van het oude Hollywood tijdens de bloeiperiode van de film. Soms wordt er een historische film getoont in samenwerking met 'the Silent Society'.


walk of fame

Hollywood Walk of Fame The Hollywood Walk of Fame' is een stoep langs de Hollywood Boulevard en Vine Street, waarin meer dan 2000 vijf puntige sterren zijn verwerkt met daarin de namen van beroemdheden uit de film- en entertainmentindustrie. De eerste ster werd toegewezen op 9 februari 1960 aan Joanne Woodward. Inmiddels zijn zo'n 2500 sterren toegewezen. >

Hollywood Wax Museum
The Hollywood Wax Museum' ligt in het hart van het toeristische gebied in Hollywood, aan Hollywood Boulevard. Het museum werd geopend in 1966 en claimt het enige wassen beelden museum te zijn waar louter sterren te zien zijn. Het museum huisvest zo'n 220 wassen beelden.

wassen beelden museum

Paramount Studios
Paramount is een van de laatste grote filmstudio's gelegen in Hollywood. Toen Paramount naar deze locatie verhuisde in 1927 lag het midden in het hart van de filmindustrie. Inmiddels zijn de buren RKO gestopt, Warner Brothers verhuisde naar Burbank in 1930, Columbia verhuisde naar Warner in 1973 en verhuisde daarna weer naar Culver City in 1989. De recent opgeknapte studio is voor velen een symbool voor Hollywood geworden en de studio tour is een populaire attractie.

Paramount is de op 2 na langst bestaande filmstudio ooit en bestaat ruim 95 jaar (alleen Nordisk Film uit Denemarken, opgericht in 1906, bestaat langer). Paramount is in bezit van mediagigant Viacom.

Rock Walk

Hollywood's Rockwalk is gelegen aan de Sunset Boulevard, een 'Hall of fame' waarin invloedrijke artiesten worden vereerd. Van Chuck Berry en Bill Haley and His Comets tot Robert Cray en Stevie Ray Vaughan. Artiesten wordt gevraagd om hun handafdrukken te plaatsen in cementblokken die tentoongesteld staan in 'the Guitar Center'.

Copyright 2009 Rondreis West Amerika.nl  Pretparken Hollywood, CaliforniŽ, Reisgids door Rondreis West Amerika.nl