los angeles californie

Los Angeles, CaliforniŽ


Los Angeles (Spaans: Los Ángeles) is een grote, uitgestrekte metropool aan de westkust van de Verenigde Staten. De officiële naam was El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciuncula, "Stad van Onze Vrouwe Koningin van de Engelen van het Kleine Deel". Deze naam was door de Spanjaarden ingevoerd. De huidige naam wordt vaak afgekort tot 'L.A.'; de bijnaam van de stad is City of Angels (Stad van de Engelen).

L.A. is het meest bekend om Hollywood, Universal City en downtown Los Angeles. De meeste mensen die L.A. bezoeken slaan een bezoekje aan Berverly Hills, Santa Monica en Pasadena niet over.

Los Angeles is een booming stad sinds de voltooiing van de transcontinentale treinverdinding in 1876. L.A. is een megaverspreide metropool. Je kunt aan 1 kant van L.A. in de auto stappen en meer dan 2 uur rijden zonder het departement L.A. te verlaten. In het departement liggen verschillende kleinere steden zoals Santa Monica, Burbank en Long Beach. Geografisch gezien is het niet gemakkelijk om te zien wat nu wel en niet bij L.A. hoort. Hollywood bijvoorbeeld is niet een aparte stad maar hoort bij de stad Los Angeles, maar het ernaast gelegen West Hollywood en Beverly Hills horen niet bij de stad.

L.A. heeft niet minder dan 5 vliegvelden. Los Angeles International (LAX) is de grootste. Het vliegveld is inmens groot en heeft maar liefst 9 terminals. De andere zijn Long Beach Airport, Bob Hope (Burbank) Airport,Orange County/John Wayne Airport en Ontario airport ten oosten van L.A.

De stad heeft een zacht en zonnig klimaat, zelfs in de winter. Het is er het gehele jaar ongeveer 21 graden. In Los Angeles komen de temperaturen zelden onder de 15 graden. In de zomer kan het heel heet worden met temperaturen tot ver boven de 40 graden. De gemiddelde temperatuur in de zomer bedraagt ongeveer 30 graden. In de zomer van 2006 werd in LA County een recordtemperatuur van 48,3 graden Celsius gemeten.

Universal Studios
Universal Studio's Hollywood is het originele 'Universal Studio's' amusementspark, aanvankelijk gemaakt om tours te geven door echte 'Universal Studio' opnamesets en opnamestudio's. Het is inmiddels uitgegroeid tot een volledig pretpark met een diversiteit aan attracties.

Hollywood
De grote straten in Hollywood zijn Hollywood Blvd and Sunset Blvd. Deze straten worden doorkruist door La Brea Ave, Highland Ave, Cahuenga Blvd, Vine St, en Gower St. Het vermaak op straat gebeurd met name 's avonds op Hollywood Blvd.

bezienswaardigheden in Los Angeles

J. Paul Getty Center, Los Angeles
Dit museum exposeert werken van Van Gogh, Monet and Cezanne. Verder is de architectuur van de zes gebouwen met tuin zeer bijzonder.

santa monica beach

Santa Monica
Santa Monica is een stad van circa 96.500 inwoners (2004) in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Men werkt hier voornamelijk in de dienstverlenende sector. De stad heeft een universiteit. Het radiostation KCRW is hier gevestigd, één van de bekendste publieke radiostations van de Verenigde Staten. Eén van de grote toeristische trekpleisters is The Santa Monica Pier. Bezienswaardigheden in Santa Monica zijn de Santa Monica Pier, Santa Monica Beach, Third Street Promenade en Bergamot Station.

venice

de handmatig aangelegde kanalen in Venice

Venice
Venice Beach, gelegen in Los Angeles, is met zijn drukke boulevard een van de populairste stranden van Californië. De bijbehorende buurt Venice heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse Venetië; dit omdat er in Venice veel kleine kanalen en sloten door de buurt lopen, net als in Venetië. In Venice woont een aantal bekende mensen, waaronder Julia Roberts. In een sportscentrum nabij Venice Boulevard is de Fitness rage begonnen. In Venice Beach is in 1966 de rockgroep The Doors opgericht. Lead zanger Jim Morrison woonde destijds in Venice.

sunset boulevard

Sunset Boulevard met hier de ingang naar Bel Air

Sunset Boulevard
Sunset Boulevard is een straat in het westelijke gedeelte van Los Angeles. Het meest bekende gedeelte van sunset blvd is 'the sunset strip', waar het nachtleven van L.A. zich concentreerd.

Sunset Boulevard wordt ook wel eens 'Guitar Row' genoemd vanwege het grote aantal gitaarwinkels en aan muziek gerelateerde bedrijven die er zitten waaronder de legendarische opnamestudio's 'studios Sunset Sound Studios' en 'United Western Recorders'.

Farmer's Market
In het 'Farmer's Market' gebied vindt je 2 dingen. De originele Farmer's Market, een outdoor restaurant- en winkelgebied wat is opgezet door boeren tijdens de depressie, en 'The Grove', een openlucht chique winkelcentrum. Farmer's Market ligt nabij de CBS studio's waar je vaak een tour kan maken.

Griffith Park
Griffith Park is een een groot park gelegen in de Santa Monica Mountains. Het beslaat een oppervlakte van 1700 hectare, waarme het een van de grootste stadsparken in noord Amerika is. Griffith Park is vijf keer zo groot als Central Park in New York. In het park vind je onder andere het 'Griffith Observatory' en de 'LA Zoo'.

LA

De exclusieve winkelastraat Rodeo Drive in L.A.

Rodeo Drive
Rodeo Drive is de meest exclusieve winkelstraat in de duurste wijk van L.A.: Beverly Hills. Zien en gezien worden, daar draait het hier om, zo lijkt het. Én natuurlijk geld uitgeven. Soms mag je alleen winkels binnen op afspraak. Koop je dan vervolgens niets, dan moet je toch 1500 dollar betalen voor de tijd van het winkelpersoneel.Pasadena
In Pasadena ligt 'the California Institute of Technology' die het meest bekend is om zijn laboratorium voor straalaandrijving. Downtown Pasadena is een culturele verzameling van musea, theaters en bioscopen die onafhankelijke films spelen.

Ook loont het de moeite een bezoek te brengen aan 'the Huntington Library' met zijn grote kunstcollectie en 60 hectare botanische tuinen, die als achtergrond voor vele Hollywood films hebben gediend.


de skyline van Long Beach bij avond

Long Beach
De stad huisvest etnisch gezien de meest diverse populatie in de Verenigde Staten. Ook opvallend is de welvarendheid die er wordt genoten gevoed door de winstgevende havenbedrijven die er zijn gevestigd. De stad heeft een zeer lange kustlijn en ligt in het zuiden van L.A. Je hoort verschillende verhalen over de stad, sommigen zijn er weg van en anderen vinden het niks. Dit komt omdat de stad zo groot is dat je er alles vindt van grote industriële gebieden tot exclusieve huizen.

Copyright 2009 Rondreis West Amerika.nl  Steden en plaatsen Los Angeles, Californië - Reisgids door Rondreis West Amerika.nl