san francisco californie

San Francisco, CaliforniŽ


San Francisco is een bruisende stad en het centrale punt van 'the Bay Area'. Het staat bekend om zijn enorme diversiteit aan nationaliteiten en culturen en natuurlijk de aardbevingen.

Het ligt op een punt als een soort schiereiland met aan de ene kant de San Francisco Baai en aan de andere kant de Stille Oceaan. Er wonen zo'n 750.000 mensen en is circa 11 bij 11 kilometer groot. Een kleine stad dus voor amerikaanse begrippen.

De beste periode om de stad te bezoeken is van maart tot mei en september en oktober omdat dit de meest mistvrije periodes zijn. Deze mist is er mede voor verantwoordelijk dat de zomers in San Francisco uitermate koel zijn; de schrijver Mark Twain heeft ooit beweerd dat 'de koudste winter die hij ooit meegemaakt had, een zomer in San Francisco was'. De mist ontstaat doordat in het binnenland (Arizona, Nevada, Utah en dergelijke) de temperatuur in de zomer hoog oploopt. De warme lucht die hierdoor opstijgt wordt aangevuld door lucht vanaf zee - beter gezegd; vanaf de Grote Oceaan. Deze lucht is vanzelfsprekend veel kouder. De wisselwerking tussen koude en warme lucht zorgt onder andere voor mist en neerslag. Draag voor de zekerheid altijd meerder lagen kleding wanneer er op uit gaat in San Francisco.

In 1776 werde de spanjaarden de eerste europese bewoners van het gebied. Ze noemden het naar St. Francis. Door de groei van de Californische Goldrush en de mijnindustrie groeide San Francisco in rap tempo.

earthquake san francisco

De stad ligt op de San Andreas-breuk, oorzaak van regelmatige (kleine en grote) aardbevingen. Op 18 april 1906 richtte een zware aardbeving grote schade aan in San Francisco. Deze had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Er waren 3000 doden. De meeste schade werd echter aangericht door de grote brand die na de beving ontstond. Honderd jaar later, op 18 april 2006, werd dit feit herdacht.

In 1989 werd de stad opnieuw door een grote aardbeving getroffen (circa 60 slachtoffers). De kans dat een dergelijke ramp de stad opnieuw treft blijft groot. Het kan nog vele jaren duren, maar een verwoestende aardbeving kan iedere dag toeslaan. Veel gebouwen zijn 'bevingsproof' gemaakt, maar desondanks kan een aardbeving nog steeds grote gevolgen hebben.

Met de opening van de 'San Francisco-Oakland Bay Bridge' en 'the Golden Gate Bridge' in 1936 en 1937 werd de stad meer toegankelijk en de bevolkingsgroei nam verder toe door de militaire basis die in de tweede werldoorlog in gebruik werd genomen in San Francisco. Door de mix van culturen, het liberale uiterlijk en de talloze toeristische attracties is de stad een van Amerika's grootste toeristische bestemmingen.

bezienswaardigheden in San Francisco:

Lombard Street
De kronkeligste straat van Amerika. Tussen Hyde & Leavenworth. Een mooi uitzicht op de straat heb je van de 'Powell & Hyde cable car line'.

22nd Street
Een van de steilste straten in San Francisco met een steilheid van 31.5%.

alcatraz island

Alcatraz island in de San Francisco Bay

Alcatraz Island
Alcatraz is een eiland in de Baai van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. Maar liefst 1545 gevangenen hebben het eiland als standplaats gehad. De beroemdste gevangene was Alphonse "Al" Capone. Voordien was op het eiland eerst een militair fort (1850-1907) en daarna (vanaf 1907-1933) een militaire gevangenis gevestigd.

Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. Er waren echter drie mannen, Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin, die op 11 juni 1962 ontsnapten in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Frank Morris, de leider van de groep, had een bijzonder hoog IQ, en wellicht hebben ze het getij van de San Francisco Bay gebruikt om te ontsnappen. Enkele van hun spullen zijn terug gevonden op Angel Island, maar sommige gaan er van uit dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan en hun spullen via het getij naar Angel Island hebben laten drijven om de politie op een dwaalspoor te zetten. Van hen heeft niemand meer iets vernomen. Men is er van uit gegaan dat ze verdronken waren, maar dat is niet helemaal zeker. Van deze ontsnappingspoging is een film gemaakt; Escape from Alcatraz genaamd. Nog geen jaar na de ontsnapping is op 21 maart 1963 Alcatraz officeel gesloten.


Angel Island
Eiland waar immigranten uit Azië Amerika binnen kwamen, hetzelfde wat Ellis Island bij New York voor de europeanen was. Het is nu een park en met de pont te bereiken..

pier 39

zeeleeuwen bij pier 39

Pier 39
Typisch voor toeristen opgezet, druk maar gezellig. Allerlei winkeltjes, wat eethuisjes, een groot zeeaquarium, een draaimolen en vaak veel straatartiesten. De ernaast gelegen pier was ooit bedoeld als jachthaven. In korte tijd hebben zeeleeuwen bezit van deze pier genomen. Massaal liggen ze er in de zon, te schreeuwen naar elkaar en ruzie te maken. Behalve de ferryboten naar Sausalito en Angel Island (prima om daar te fietsen of te picknicken) liggen hier de boten van de 'Red and White' en de 'Blue and Gold Fleet' die tochten maken door de baai langs de Bay Bridge en de Golden Gate bridge. Deze boten varen ook langs Alcatraz maar stoppen er niet.

Coit Tower
Een voormalige signaal toren voor de zeilschepen gebouwd in 1933 op Telegraph Hill. De toren is opgedragen aan de brandweer van San Francisco. Hij heeft de vorm van een brandweerspuit.

Twin Peaks
De kleine parkeerplaats op het noordelijke puntje van Twin Peaks Boulevard, 250 meter boven zeeniveau biedt de mooiste uitzichten over San Francisco en the Bay Area.

Treasure Island
Een met mensenhanden gemaakt eiland tussen San Francisco en Oakland, verbonden met Yerba Buena Island waar de Bay Bridge overheen loopt. Prachtige uitzichten over de skyline van San Francisco en Oakland.

Mission District
Een Spaanssprekend deel van de stad met Latino's uit diverse Zuid-Amerikaanse landen. De Mission Dolores staat bij Dolores Av/16th Street in deze wijk. Het oudste deel van de kapel stamt uit 1776. Bij Mission en York zijn een aantal muurschilderingen te zien.

Presidio
The Presidio is opgericht in 1776 en was de langst bestaande militaire post in Amerika tot het gesloten werd in 1994. Het maakt nu deel uit van de 'Golden Gate National Recreation Area'.

Golden Gate Park
Stadspark wat ooit uit zandduinen bestond. Met windmolens,musea en een draaimolen. Het park is met zijn 400 hectare groter dan New York's Central Park, dus het is verstandig het park per fiets te bekijken.

Golden Gate Bridge

The Golden Gate Bridge is een van de beroemdste bruggen in de verenigde staten en wordt ook wel 1 van de 7 wereldwonderen genoemd. De brug overspant de golden gate, de opening van de baai naar de stille oceaan en is een van de grote wegen in en uit de stad..

Het verkeer in beide richtingen deelt 1 strook die met behulp van pionnen in de juiste rijrichting wordt gezet afhankelijk van de verkeersdrukte. De beste manier om de brug te verkennen is door te lopen. Bedenk dat het op de brug hard kan waaien en mistig kan zijn, kleed je dus warm aan.

Het meesterwek van architect Joseph B. Strauss was klaar op 27 mei 1937 en de bouw duurde zeven jaar. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de brug niet goud geverfd maar diep rood-oranje. De brug wordt elke paar jaar geverfd.

alamo square

de typische victoriaanse huizen bij Alamo Square

Alamo Square
Op Alamo Square staan de bekende oudere huizen die je veel op foto’s ziet. Een mooi gebied om niet te steile wandelingen te maken langs de victoriaanse huizen.

Fisherman's Wharf
Fisherman's Wharf is een druk deel van de stad, met vooral veel toeristen. Een klein deel van de vissershaven ligt er nog, je kunt ’s ochtends de aanvoer van o.a. de vis, de krabben etc. zien, die overdag aan de kant van de straat worden schoongemaakt en bereid. Er staan een aantal visrestaurants waar je een vissoep kunt bestellen, geserveerd in een uitgeholde broodbol of vis met het beroemde sourdough brood.(Lijkt wat op het duitse brood)

chinatown

chinatown San Francisco

Chinatown
Die van San Francisco is een van de oudste en grootste chinatowns van de USA. Grant Street met de Chinese toegangspoort biedt vooral veel toeristenwinkels met alle bekende souvenirs, wat Chinese kleding, zelfs McDonalds is chinees. Wel een bezoekje waard is het kleine St. Mary’s kerkje. Af en toe biedt een kunstgalerie originele Chinese kunst van jade, rosequartz etc. Over de prijs kan onderhandeld worden. Interessanter zijn de achterliggende straten als Kearny (chinees museum in Holiday Inn), California, Sacramento en Stockton. Oude mannen spelen kaart of domino, gebraden eenden hangen in de étalages, kruiden in allerlei vorm geuren door de straat. Straatnamen zijn ook chinees gespeld.

Harbor tours
Een van de beste manieren om San Francisco te zien is vanaf het water. Er zijn verschillende maatschappijen die tours aanbieden maar ze beiden allen fantastische uitzichten over de baai, de bruggen, Alcatraz en de stad.

Copyright 2009 Rondreis West Amerika.nl  Steden en plaatsen San Francisco, Californië - Reisgids door Rondreis West Amerika.nl