alcatraz island

Alcatraz Island National monument


Gedurende 29 jaar diende de eenzame rots midden in de baai van San Francisco als supergevangenis voor de ergste criminelen van Amerika. Alleen de dood bood een gegarandeerde ontsnapping. Nog steeds bezorgt de deprimerende omgeving bezoekers kippevel en koude rillingen.

Tussen 1934 en 1963 herbergde Alcatraz gangsters, ontvoerders en moordenaars, met reputaties als de wreedste, meest geharde en meest onverbeterlijke criminelen van Amerika. Met Alcatraz dreigde men veroordeelden in andere gevangenenissen, want hier kwamen alleen mensen terecht die elders de regels niet wilden volgen. Alcatraz onderwierp hen aan een regime dat erop gericht was hun opstandigheid te breken en hun onafhankelijke identiteiten te vermorzelen.

san francisco

celblokken in Alcatraz

Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. Er waren echter drie mannen, Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin, die op 11 juni 1962 ontsnapten in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Frank Morris, de leider van de groep, had een bijzonder hoog IQ, en wellicht hebben ze het getij van de San Francisco Bay gebruikt om te ontsnappen. Enkele van hun spullen zijn terug gevonden op Angel Island, maar sommige gaan er van uit dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan en hun spullen via het getij naar Angel Island hebben laten drijven om de politie op een dwaalspoor te zetten. Van hen heeft niemand meer iets vernomen. Men is er van uit gegaan dat ze verdronken waren, maar dat is niet helemaal zeker.

Gevangenen Morris en de gebroeders Anglin, en de 33 anderen die hun leven waagden in 14 uitbreekpogingen, bewezen dat Alcatraz niet helemaal ontsnappingsveilig was. En kosteneffectief was de gevangenis evenmin. In de 336 cellen zaten gemiddeld 260 gevangenen; in totaal verbleven maar 1576 gevangenen in Alcatraz (vandaag de dag zitten er 89.000 in de federale gevangenissen).

Copyright 2009 Rondreis West Amerika.nl  Nationale Parken Alcatraz Island National monument - Reisgids door Rondreis West Amerika.nl