Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park


De Grand Canyon is een zeer breed en diep ravijn in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado rivier deze kloof in de bodem ingeslepen. Deze extreme erosie werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De Colorado rivier slijpt ongeveer 16 cm per 1000 jaar uit de canyonbodem. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer.

Ondanks de grote breedte is de overkant van de Canyon vanaf vrijwel elk punt goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied waardoor de lichtabsorptie hier uitermate gering is. De wanden van de Grand Canyon zijn roodachtig gestreept. De verschillende lagen in de bodem komen hierdoor goed tot uitdrukking.

De eerste Europeaan die de canyon zag was de Spanjaard García López de Cárdenas die het gebied in 1540 verkende. Lang voor die tijd was het gebied reeds bewoond door Indianen, waarvan sommigen hun nederzettingen bouwden in de wanden van de Canyon. Momenteel leven nog steeds zo'n 500 indianen in de Grand Canyon.

Het Grand Canyon National Park was een van de eerste nationale parken in de Verenigde Staten. President Roosevelt was een groot voorvechter voor het behoud van het gebied en kwam er vele malen om er op poema's te jagen en te genieten van het overweldigende uitzicht.

De Grand Canyon is een grote toeristische attractie, vooral op de bekende uitzichtpunten zoals de South Rim en de North Rim, maar er zijn ook bijzonder rustige plekken te vinden. De canyon is meer dan een 1600 meter diep. Het is mogelijk er in af te dalen maar dit vergt, vanwege de grote diepte en de enorme hitte, een goede conditie en een nog betere voorbereiding. Hoe lager men komt, des te hoger de temperatuur wordt. Sinds 21 maart 2007 kan ook de Grand Canyon Skywalk bezocht worden, een glazen brug die 1200 meter boven de begane grond hangt.

Vanuit de dichtbijgelegen stad Las Vegas kunnen helikoptervluchten door de Canyon worden gemaakt

Copyright 2009 Rondreis West Amerika.nl  Nationale Parken Grand Canyon National Park - Reisgids door Rondreis West Amerika.nl